Om

Det här projektet föddes ur det här blogginlägget, och är inspirerat av Illustrated BMI Categories på Flickr.

Tanken är alltså att visa hur kroppar kan se ut, och hur olika vikt kan se ut. Kanske att i förlängningen hjälpa folk att se att vi är olika men samma, och eventuellt må lite bättre i sina egna kroppar. Jag klipper in blogginlägget jag skrev när någon ville veta mer om hur jag tänkt:

Någon frågade varför jag ville starta ett sånt här projekt, för de tyckte inte att jag hade förklarat tillräckligt.

Jag kom faktiskt på en väldigt bra jämförelse häromdagen. Jag har tränat ganska mycket på Forsgrénska badet här i Stockholm, som har både simhall och gym och har duschar i simhallsmodell — en kaklad vägg med duschmunstycken. Och även om jag är ganska närsynt så kunde jag där se nästan precis vilken sorts kropp som helst. Alla modeller, storlekar, åldrar, med ärr, tatueringar, och födelsemärken. (Nästan inga manliga kroppar, förstås, förutom småbarn.)

Och det var så fruktansvärt skönt. Annars är de enda nakna eller halvnakna kroppar man ser sin egen och de ganska likriktade ”perfekta” kropparna i annonser och i media. Man har i princip en enda sorts (dessutom ofta datorfixad) kropp att jämföra med. Och man kommer sannolikt nästan alltid att känna att man förlorar i den jämförelsen. Man kommer att se en massa saker som ens egen kropp gör och är som deras inte är, tycker man.

Det kanske låter knäppt, men jag brukade må så bra efter att ha duschat där. Det var som att kropparna fick avdramatiseras och bara bli kroppar. Nästan som att det blev omöjligt att döma eller tycka saker om dem, för de var så många och så olika att det hade varit knäppt. Jag vet inte om ni förstår hur jag menar, men det kändes så.

Det är lite det jag vill åt. Kroppar i sån mängd att de bara blir kroppar, inte Kroppar. Män och kvinnor, oavsett hur man själv vill definiera det, med olika storlekar och former och kroppshistorier.

Sen med siffrorna är det ungefär samma sak. Vi har ingen aning om hur olika kilon eller BMI ser ut, och till och med om vi har något slags hum som faktiskt närmar sig verkligheten så kan det ändå variera så mycket. Så om man då visar hur olika 63 eller 78 eller 95 kilo kan se ut, hur lite BMI 22 eller 29 eller 37 säger, så kanske de siffrorna också slutar betyda mer än bara hur mycket jordens gravitation drar i dig. Kanske slutar ta sån plats i våra tankar.

Det har funnits liknande såna här satsningar, som BMI-kategorierna på Flickr eller bilder på olika bröst eller andra varianter. De har alltid fått så mycket positiv respons, och jag har själv känt att det är en sån bra grej och har tänkt på sånt här i omgångar. Antingen som ett större projekt, eller bara just att visa att så här ser jag ut och så här mycket väger jag, så, nu var det inte mycket mer med det. Och nu kändes det som att jag inte kunde skjuta på det längre.

Lite så tänker jag. Hur tänker ni?


36 Responses to “Om”

 1. 1 Anders Johansson

  Vilken underbar ide!!
  Om jag vågar så ska jag vara med.
  Dags att få någon rätsida på det här med kroppsfixeringen och kanske avdramatisera den nakna kroppen litet också.
  Varenda kropp på jorden är unik och det är ju det som är så spännande, och vackert med dem.

 2. Fantastiskt bra projekt!

  Hade en tjej i min gymnasieklass som var storväxt. Folk trodde hon var tjock och lade huvudet på sned. Bara det att hon var en av två elitidrottande i min klass (handboll). Enligt BMI skulle hon ha varit överviktig på gränsen mot det som kommer efter. Fullkomligt absurt. Samma sak med några nära manliga vänner som är överviktiga enligt BMI för att de är naturligt muskulösa.

 3. 3 Kerstin

  Härlig bakrund till det här initiativet! Jag brukar också gilla att vistas på den kommunala simhallen. Det är befriande, som du beskriver, att vara bland andra, vanliga kvinnor. Det är nästan lite rörande att se våra kroppar som dom är, i alla sin enkelhet utan indragna magar. Där kan jag känna ett slags systerskap. Hoppas den här bloggen kan ge samma känsla. Jag kommer att titta in då och då!

 4. 4 sofia b.

  ja, jag tycker det här verkar skitbra också.
  men som någon skrev, en vattenstämpel eller dylikt så ingen elaking tar dem och använder dem i felaktiga sammanhang.

  men himla fint.

  fin sak att dela med sig och visa sig och accepterandet som följer.
  jag blir glad.

 5. 5 Susanne

  Jätte bra att detta kommer fram, med tanke på hur hur många unga bloggare som skriver om hur dom vill göra bröst förstoring, läpp förstoring och blondera håret osv
  Det är skrämmande att se hur kroppsfixerat samhället är och hur vi visar våra unga, hur man ”bör” se ut. Jag är så tacksam att vissa klädbutiker har börjat att använda skyltdockor som är lite större. Tack!

 6. 6 Morgonstjärna

  Jaaa, detta är en superbra idé! Att visa hur kvinnor faktiskt ser ut! Alla är inte pinnsmala utan celluliter. Att få se andras kroppar gör att man inte känner sig ensam där ute…

 7. Hej hej!!
  Tyckte denna blogg var underbar!! Undrar om jag får länka tillbaka till den från min sida? Jag har skickat bilder för att vara med, det är ju som medecin för själen att vara med. Tack för att du startade denna blogg!! Kram kram

 8. 9 Emma

  Helt fantastiskt projekt, borde skickas ut en fet länk till alla högstadie- och gymnasieskolor! Underbart att du inte bara nämner kvinnor, utan även män. Jag är full av beundran inför ditt initiativ. :)

 9. 10 Emelie

  Ett bra projekt! Får själv brottas med hjärnspöken nästan dagligen trots eller pga. av min medvetenhet att siffror bara är siffror, nummer, tecken m.m. Det jag framförallt gillar här är att du explicit skriver att alla personer är välkomna oberoende av ex. könstillhörighet. Det värmer hjärtat på en genusvetare som mig!
  Fortsätt hålla nyanserade och välgrundade meningar genomgående, det är just det som behövs och det som jag ser är styrkan i detta projekt! Tack :)

 10. 11 Lysa

  En underbar idé!

  Tack för att du genomför den!

  Det kvinnliga och det manliga är så mycket mer än de stereotyper vi oftast ser i media. Med den tanken genomförde jag ett fotoprojekt förra sommaren där jag samlade 5 kvinnor av olika typ som dansade nakna tillsammans i ett hus och jag fotade.

  Det går att se en del av bilderna här:

  http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=253630

  Det finns, i mina ögon, inte en kropp som inte är vacker, när vi låter bli att begränsa oss till ideal som förminskar vår upplevelse av vad som är vackert.

  Det är livet i en kropp som skapar skönhet, snarare än bmi, vikt och ideal.

  Också de spår som livet lämnat.

 11. Underbart! =o)
  Detta borde någon kommit på för länge sen!

  Tar mig friheten att länka tillbaka hit eftersom jag tycker att det är en helt grym idé och inte vill att någon missar den. Om de inte behöver det för egen del så har de kanske tonåringar hemma som gör det…

 12. 13 jennial

  Härligt! Vi måste avdramatisera kropparna (och nakenheten även om det inte är syftet med denna blogg) och inse att vi alla är naturligt olika.

 13. 14 Finafia

  Jag tycker också att det är en fin och bra idé med den här bloggen. Däremot måste jag rikta kritik till den reklam som finns på sidan, om bröstopertationer, bantningsmedel och andra viktnedgångsmetoder, som går helt emot det bloggen står för!

  • Jag förstår fortfarande inte var det är folk ser spam. Läser du i Google Reader eller dylikt? Det finns ingen reklam nånstans på bloggen.

   • 16 Finafia

    Det låter konstigt att bara vissa ser det. Reklamen/spammen finns på alla sidor. Det står ”Ads by Google” ovanför reklamen som står med röd, stor och tydlig text.. Hoppas du kommer på nån lösning på problemet..

   • Kan du ta en skärmdump på hur det ser ut? Jag har frågat flera personer och ingen ser någon reklam.

  • Kanske beror det på att vissa har ”reklamskydd” inbyggt i sina webbläsare. Om så är fallet måste man ”godkänna” om man vill se annonserna.

   • 19 Julia

    Jag har ingen adblock, och jag ser dem fortfarande inte. Jag har fått en skärmdump och tycker det är mycket mycket udda att vissa får Google ads medan de flesta jag frågat inte ser dem. Jag fortsätter utreda.

 14. ”…Tanken är alltså att visa hur kroppar kan se ut, och hur olika vikt kan se ut. Kanske att i förlängningen hjälpa folk att se att vi är olika men samma, och eventuellt må lite bättre i sina egna kroppar. …”

  Mycket god idé, verkligen… :wink: – och själv har jag gjort lite åt hållet detsamma på ett ”icke bildmässigt sätt” HÄR.

 15. 21 Lina

  Vilken härlig sida! Blir alldeles lycklig av att se kroppar i alla sorts storlekar och former i kontrast till den ensidiga bild som media i övrigt visar upp, där alla har i princip samma kroppsform. Underbart!

 16. 22 Carina

  ÅHH va underbart att hylla våra kroppar som alla springer omkring och tycker en massa dumma saker om, tänk att den fungerar som den gör och att så länge man är frisk -tänker vi inte på det men om vi blir sjuka så är man tacksam efteråt.
  Jag önskar med hela mitt hjärta att man kunde njuta av att vara kvinna mitt i livet och av sin kropp till fullo.Naturistbad är befriande – var nyss på ett och tänk va söta alla är med sina söta stjärtar som ligger där och blir smekta av vinden och kyssta av solen…NJUT I SOMMAR MED DIN KROPP!KRAM på er alla

 17. 23 Patrik

  Vilken härlig sida.

  Jobbar som massör och jo, de som ser ut som i magazinen, de finns men de är inte många.
  Och som de flesta andra säger: människan är en vacker maskin, även när den börjar slitas. Det är fint att se folk som bär sina skavanker med samma stolthet som om de skulle vara en krigares battle scars.

 18. Härligt initiativ.
  Undrar varför mänen vågar visa sig nakna men inte kvinnrna? Kan det ha något med könsoller att göra trp?

 19. 25 Karro

  När de (faktiskt egentligen helt onödiga) tankarna om att jag ”borde se ut si”, jag ”borde se ut så” och ”om jag bara…” poppar (ovälkommet!) upp i mitt huvud så brukar jag besöka denna blogg, och jag antar att jag, precis som många andra, har en tendens att fokusera på det negativa med oss själva samtidigt som vi har mycket lättare för att se allt det fina och vackra hos andra – något som brukar ge mig perspektiv på hur jag hanterar och värderar mig själv och min kropp. Ville bara med denna kommentar utrycka min tacksamhet för detta underbara initiativ och projekt! All lycka och ”keep up the good work”
  Många kramar!

 20. 26 Mikis

  jättebra blogg, men – snälla Julia, kan du inte uppdatera den lite oftare? :) verkar ju som att du har många bilder som väntar på att publiceras, så kanske 1-3 bilder per dag? istället för en bild varannan/var fjärde dag :(

  • Tack! Vad gäller takten så har jag förklarat förut att det innebär en hel del arbete att publicera bilder, och jag har inte möjlighet att lägga upp flera varje dag.

   • 28 Mikis

    okej, jag förstår. :) ha det fint!

   • 29 emma

    du får engagera en kroppsbildsassistent som hjälper dig med bilderna. :) för liksom Mikis skulle även jag tycka att det var superkul med fler bilder om dagen. heja kroppsbild!

 21. Jag är 50 år snart..
  Har hög BMI men det beror på muskelvikten. Mitt intresse är att bli större inte mindre. Jag är kroppsbyggerska!
  Alla bör få vara som de vill vara, smala, tjocka, bitiga eller taniga.
  Lev och låt andra leva.

  Take care/S

 22. Det känns som att alla andra redan sagt det, men jag kan inte låta bli. Fin idé! Fin blogg! Fina kroppar!

 23. 32 J.J

  Varför godkänds inte min kommentar??????? Blir måttligt irriterad då jag INTE skriver nåt nedsättande men alla andra kommentarer godkänner du!!!!

  • Tagga ner en aning. För det första kan det ta ett tag för mig att hinna godkänna kommentarer, för det andra är det ganska konstigt att säga ”alla andra” eftersom du inte kan se vilka som inte godkänts.

 24. 34 Sandra

  Helt underbart, blir så himla glad och rörd! Har förklarat för mina barn att ”perfekt” skulle bli trist i längden, alla är vackra och människokroppen är en fantastisk skapelse

 25. Så jävla bra ide!


 1. 1 Kroppsbilder « Msomo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: